Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Smart planning

Какво означава умното планиране за комплекс River Park

Предвиждат се над 3 хил. дървета на територията на парка

гледано: 3015   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Smart planning (умно планиране) е един интегриран подход към средата, който включва вече известни методи за планиране. Случва се с помощта на софтуер. Проверяват се показатели като изложение, ослънчаване, гръбнак на уличната мрежа, разположение. Това каза архитект Цветан Петров, управител на "Иво Петров Архитекти", в предаването "ИмоТиТе" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в световен мащаб всички скандинавски градове са базирани на смарт планинга като концепция.

"За планираното се използват ГИС и BIM технологии и е основата за "умен град", подчерта Петров.

Жилищният комплекс от затворен тип River Park се намира в столичния квартал "Симеоново" до природен парк "Витоша" и станцията на Симеоновския лифт и като концепция е подчинен на смарт планинга, стана ясно още от разговора.

"Застрояването е ниско. Максималната височина е два етажа. "Вкарваме" Витоша в комплекса и го отваряме край реката. Паркът разполага с изразена модерна визия с минималистични средства за чиста среда, близка до природата", отбеляза гостът. 

Още по темата

"Предвиждат се над 3 хил. дървета на територията на парка. Поддръжката на тези зелени площи ще е предизвикателство. Планираните дървета са местни видове, което пак е част от умното планиране".

"River Park ще се отличава с планирането, социалната среда и начина на поддръжка", разкри управителят на "Иво Петров Архитекти". "Основен проблем при масовите комплекси са конфликтните ситуации при разходите за поддръжка“, допълни гостът.

Гостът коментира и проекта "Визия за София", уточнявайки, че чрез него се правят постоянни анализи и измервания на различни показатели на градската среда. "Това трябва да е постоянно задължение на дружеството. За мен е голямо богатство за града ежегодно да се разполага с данни по отношение на среда, свързаност, градска мобилност, осветление, сметоизвозване, обезпеченост", допълни той.

Според архитект Петров компактният град е "ревитализиране" на териториите на бивши индустриални зони и военни поделения, които трябва да бъдат адаптирани към новата си функционалност.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от